Zeytinyağında Kota Sıkıntısı

Zeytinyağında Kota Sıkıntısı – Avrupa Birliğinin Türkiye için zeytinyağı üzerinde yapılan komik kota sıkıntısı haberinin detayları;

Ölken, yaptığı yazılı açıklamada, komite olarak Londra’da gerçekleştirilen 12. IFE Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı’na katıldıklarını bildirdi.

Reklamlar

AB pazarında yüksek gümrük vergileri nedeniyle ticari bakımdan iddialı olmamalarına rağmen fuara ”sektörde Türkiye’nin de bulunduğunu anlatmak üzere” katıldıklarını ifade eden Ölken, AB ve Türkiye arasında zeytinyağı konusunda önemli bir sorun yaşandığını belirtti.

Ölken, zeytinyağında AB’ye yapılan ihracatta ton başına bin 125 Avro gümrük vergisi uygulandığını anlatarak, şunları kaydetti:

”AB, kendi dışındaki hemen hemen tüm üretici ülkelere gümrüksüz ithalat için kota tanıyor. Tunus’a verdiği ihracat kotası 56 bin ton, Suriye’ye 10 bin ton. Türkiye’ye ise 100 ton gibi komik bir düzeydedir. AB’ye tam üyelik için müzakereleri sürdüren bir ülkeye yapılan bu işlemi anlamıyoruz. Katıldığımız fuarda kota talebimizi yetkililere ilettik. Hükümetimizden bu sorunun çözümü konusunda destek bekliyoruz. AB, dünya zeytinyağı tüketiminin yüzde 75’ini gerçekleştirmektedir. Ülkemiz ise zeytinyağı üretiminde dünya ikinciliğini hedeflemektedir.”

12. IFE Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı’na Türkiye’den 18 firma katılırken, zeytin ve zeytinyağı sektöründe sadece Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesinin yer aldığı bildirildi.

Anadolu Ajansı

Rate this post
Sponsorlu Bağlantılar

Yorum yapın