Youtube.Com Sitesi

Youtube.Com sitesi şu anda dünyanın en çok girilen video sitelerinin başında gelmektedir. Türkiye için ise yakında tr.youtube.com sayfası açılma hazırlıkları olduğu tahmin edilmektedir.

YouTube, bir video barındırma web sitesidir. 15 Şubat 2005’te 3 eski PayPal çalışanı tarafından kurulmuş ve Ekim 2006’da Google tarafından satın alınmıştır.

Reklamlar

“Tube” kelimesi Cathode ray tube; Televizyon Tüpünden gelmiştir. Broadcast Yourself; Kendini Yayınla sloganı ile yola çıkmıştır.

Önceleri PayPal’da çalışan Steve Chen, Chad Hurley ve Jawed Karim videoların e-mail üzerinde yollanılamaması üzerine 15 Şubat 2005’te kurulmasına karşın parasal sorunlar nedeni ile ilk video 23 Nisan 2005’te Jawed Karim tarafından yüklenmiştir.

YouTube, 9 Ekim 2006 tarihinde Google tarafından 1.65 milyar dolara satın alınmıştır. Bu Google tarihindeki en büyük alımdır. Google’ın ödediği 1.65 milyar dolar YouTube çalışanları arasında paylaşılmıştır.

YouTube video formatı olarak Flash Video Formatı (*.flv) kullanmaktadır. Web sitesinde istenen video klipler Flash Video olarak izlenebilmekte veya bilgisayara *.flv formatında dosya olarak indirilebilmektedir. Video klipleri izlemek için Adobe Flash plug-ini bilgisayarda kurulu olmalıdır. Eklenen video klipler YouTube tarafından otomatik olarak 320×240 Pixel’e küçültülerek Flash Video Format’a (.flv) dönüstürülmektedir.Mart 2008’de yüksek kalite olarak 480×360 piksel seçeneği eklenmiştir.

AVI, MPEG veya Quicktime vb. video formatına sahip videolar kullanıcı tarafından YouTube’a en fazla 1 GB kapasitesinde yüklenebilmektedir.

YouTube platformunda kullanıcılar var olan video klipleri izleyebilmekte ayrıca istenildiğinde kendi video klibini YouTube’a ekleyebilmektedir.

Bu platformda yer alan kullanıcının geliştirdiği içerikler, kişisel amatör klipler, video klipler film, TV programları parçacıkları ve müzik videoları’ndan oluşmaktadır. Kullanıcılar tarafından YouTube’a günlük yaklaşık 65.000 adet yeni video klip eklenmekte ve 100 milyona yakın video klip izlenmektedir.

Kullanım koşullarına uymayan video klipler kullanıcıların bildirimleri ile YouTube yetkilileri tarafından incelenerek silinmektedir.

YouTube üyeleri izledikleri video klipleri degerlendirip not verebilmekte ayrıca izledikleri video klip hakkında yorum yazabilmektedir.

YouTube’a Türkiye’den erişimin engellenmesi
Ana madde: YouTube’a Türkiye’den erişimin engellenmesi
YouTube’a sadece Türkiye’den erişim, mahkeme kararlarıyla 4 kez engellenmiştir. Bu engelleme, Türkiye’de ve dünyada büyük tepkilere yol açmıştır.

Engellemelerin ilki 6 Mart 2007’de,
ikincisi ise 16 Ocak 2008’de
T.C. Sivas 2.Sulh Ceza Mahkemesi 17 Ocak 2008 tarihli kararıyla YouTube’a 3. erişim engelini koymuştur.
En son Mayıs 2008’de Youtube’a erişim engellenmiştir. Bu engelleme hakkında 23 Ağustos 2008’de kaldırıldığına dair basında haberler çıkmışsa da Telekomünikasyon Kurumu bu haberleri yalanlamıştır.
Haziran 2010’da Youtube’a getirilen yasak DNS yasağından, IP yasağına çevrildi.Böylece Youtube’a erişim tam anlamıyla engellenmiştir.

Bu bilgiler Youtube için hazırlanan Wikipedia sitesinden alınmıştır. Youtube.Com sitesine ulaşmak için BUYRUN

Sponsorlu Bağlantılar

Yorum yapın