Link satışı, ücretli bağlantılar ve reklam gösterimi

Gerçekten link satmayı Google destekliyormu yada ücretli bağlantı alanlara karşı bakış açısı nasıl gibi sorularımıza cevap bulabileceğiz bu yazımızda. Google sitelerin link satışı, ücretli bağlantılar ve reklam gösterimi ile ilgili bizlere yararlı olması bakımından bazı bilgiler vermektedir. Webmaster yönergelerinde bu açıklamayı sizinle paylaşmak istedim. Burada;

Reklamlar

Google – ”PageRank geçiren bağlantıların satın alınması veya satılması Google web yöneticisi yönergelerinin ihlali anlamına gelir ve sitenin arama sonuçlarındaki sıralamasını olumsuz etkileyebilir.” demiş.
Bu uygulamayı örnek teşkil etmesi bakımından açıklamaya çalışalım. Mesela firmanızdaki aynı ürünü rakip başka bir firmaya sattınız. Eğerki sizin firmanız kastedilen ürün için o firmadan daha başarılı ise ve size gelen müşterilerinizi o firmaya yönlendiriyorsanız, zamanla müşterileriniz direk size değilde o firmaya gitmeye gitmeye başlayacaktır. Halbuki sizi o firmadan üstün tutan ürününüz idi. Yetkili kurum belli süre sonra sizin kendi ürününüzü satmadığınızı ve başka bir firmaya yönlendirdiğinizi görünce sizi başarı listesinden çıkarır. Doğru olanıda budur zaten. Burada siz başarısız firmayı müşterileri etkileyerek başırılı hale dönüştürmeye çalıştınız. Halbuki başarı çizgisini belirleyen siz değil yetkili kurumdur.

Google – ”Ücretli bağlantıların tümü yönergelerimizi ihlal etmez. Arama sonuçlarını etkilemek için değil, reklamcılıkla ilgili amaçlar doğrultusunda yapıldığında bağlantı satın alma ve satma, web ekonomisinin sıradan bir parçasıdır. Reklam için satın alınan bağlantıların açıkça belirtilmesi gerekir.” demiş.
Burada bağlantı alımı yada satımı yapmayın denmiyor. Deniyorki yapıyorsanız böyle bir şey, amacınız kesinlikle reklam olmalı vede bizim de haberimiz olmalı. Yani bize bildirin demek istiyor kısaca. Peki biz reklam anlaşması ile bağlantı sattığımızı yada aldığımızı nasıl Google’ye bildireceğiz. Bunuda Google şöyle açıklamaktadır;
* etiketine bir rel=”nofollow” özniteliği ekleme

* Bağlantıları, robots.txt dosyasıyla arama motorlarına eklenmesi engellenen bir ara sayfaya yönlendirme

Google – ”Google, aşırı derecede bağlantı değişimleri ve PageRank geçiren satın alınmış bağlantılar gibi, arama motoru sonuçlarını etkilemeyi amaçlayan bağlantıları dizinden bütünüyle çıkarmak için büyük çaba harcamaktadır. PageRank geçiren bağlantıları satın alan veya satan bir siteyle karşılaşırsanız bizi bu adresten haberdar edin. Sağladığınız bilgileri, bu tür bağlantıları algoritmik olarak saptama yöntemlerimizi iyileştirmek için kullanırız.” demiş.
Bu konu özellikle bir çok webmaster arkadaşımızın kafasını kurcalamaktadır. Burada Google’ın ne söylemek istediğini yanlış anlayanların bir hayli fazla olduğunu gözlemlemekteyim. Devamlı bağlantı değişimlerine katılmak siteleri olumsuz etkiler. Bunun farkında olmayan bir çok site yönetici hala aşırı bağlantı değişimleri ile sıralamaları etkilemektedirler. Evet sıralamaları etkiliyorlar ama kendi sıralamalarını etkiliyorlar. Kendi mevcut sıralamalarından daha düşük bir seviyede olarak bu etkilenme karşımıza çıkıyor. Kısa sürede aşırı bağlantı değişimlerinin yararı azda olsa görünebilir fakat uzun dönem içerisinde mutlaka sıralamalarını kaybedeceklerdir. Sizde bu şekilde bağlantı alımı yada satımı yapan firmaları görürseniz lütfen Google’a bildirmekten çekinmeyin. Çünkü Google bizim verdiğimiz bilgiler sayesinde algoritmasını geliştirerek bizlere daha kalitelisini sunmayı hedeflemektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Yorum yapın