Fitch ile Standard & Poor’s Portekiz’in kredi notunu düşürdü

Fitch ile Standard & Poor’s Portekiz’in kredi notunu düşürdü – Portekiz şok üstüne şok yaşamaya devam ediyor.

Portekizde işler karışınca Sıfırcı Hoca devreye girdi…
Portekiz Başbakanı Jose Socrates, ekonomik krize karşı hükümetinin aldığı yeni önlemlerin mecliste yapılan oylamada reddedilmesinden sonra istifasını sunmuştu. Hükümet bunalımının başgöstermesi ve ekonomik durumun içinden çıkılmaz bir hal alması rating kuruluşlarının gözünden kaçmadı. Fitch ile Standard & Poor’s, Portekiz’in kredi notunu ikişer basamak birden düşürdü.

Reklamlar

Böylece Portekiz’in Fitch’teki notu ‘A-‘ (görünüm negatif), S&P’deki notu ise ‘BBB’ye gerilemiş oldu. İlk hamle Fitch’ten geldi. Fitch, finansman risklerinin ve kısa vadede mali destek isteme olasılığının ciddi biçimde arttığını duyurdu. Kuruluş, AB ve IMF destekli güvenilir bir programın oluşmaması halinde kredi notunu 3 ila 6 ay içinde daha da düşürebileceği uyarısında bulundu.

İkinci hamleyi yapan Standard & Poor’s ise, Portekiz’in notunu düşürmek için Fitch kadar uzun süre beklemeyebileceğini ortaya koydu. Notu gelecek hafta bile kırabileceği uyarısında bulunan S&P, Avrupa kurtarma fonlarına verilecek şeklin, kararını etkileyeceğini kaydetti.
Öte yandan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Portekiz’in ”A1” olan uzun vadeli devlet tahvili kredi notunu iki kademe birden düşürerek ”A3”e indirmişti.

MB Başkanı Yılmaz ise Portekiz’de yaşananların ekonomik belirsizliği artırdığını ifade etti. Yılmaz ayrıca küresel ekonomiye ilişkin belirsizliklerin henüz sona ermediğini aktardı.

Rate this post
Sponsorlu Bağlantılar

Yorum yapın