Street View araçları we-fi ağlara otomatik bağlanıyormuş

Google Street View araçları şifresiz ağlara otomatik bağlanıyormuş ve bilgileri topluyormuş. Yani şifresiz ağlardan yapılan işlemler Google Street View araçlarına yakalanıyormuş ve bilgileri Google topluyormuş. Haberimizin ayrıntıları şu şekilde;

Şifresiz wi-fi bağlantıları üzerinden yapılan internet işlemleri meğer Google araçlarına yakalanıyormuş! Firma, son üç yıldır ‘farkında olunmadan’ gerçekleşen bu mahremiyet ihlalini kabullenerek özür diledi.

Reklamlar

Alman yetkililerin uyarısı üzerine operasyonlarını gözden geçiren Google, sokak sokak gezerek Street View uygulaması için fotoğraf ve konum bilgileri kaydeden araçlardaki yazılımın, aracın geçtiği yerlerde şifresiz çalışan wi-fi yayınlarına bağlanarak o sırada o ağ üzerinden aktarılan bilgi parçacıklarını da aldığını tespit etti.

Firma yöneticilerinden Alan Euastace blog mesajında hatayı kabul ederek özür diledi. Mesajda şöyle denildi: “İnsanların güvenine mazhar olmak tüm faaliyetlerimiz için hayati önem taşır. Ancak bu konuda yetersiz kaldık. Mühendislerimiz güveninizi kazanmak için çok çalışıyor ama belli ki burada ciddi bir hata yaptık”. Euastace, toplanan bu bilgi parçacıklarının arama motoru dahil hiç bir Google hizmetinde kullanılmadığını sözlerine ekledi.

Alman yetkililerin uyarısı üzerine başlatılan incelemede ortaya çıkan ihlal kapsamında 30 ülkede 600 gigabyte’ın üstünde bilgi ‘yakalanmış’. Google mühendisleri şimdi kullanılan yazılımı elden geçirmek ve toplanan bilgileri ayıklayarak temizlemek için uğraşıyor.

Wi-fi modemlere şifre konmadan yapılan bağlantılarda her zaman izlenme veya ‘kaynak yapılma’ riski bulunuyor. Güvenlik uzmanları bu noktada Google’ın ‘kötü niyetinin’ söz konusu olmayabileceğini ancak özellikle AB düzenleyici kurumlarının uzun süredir sıkı takip ettiği internette mahremiyet konusunun Google’ın başına iş açabileceğini belirtiyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Yorum yapın