Google’da üst sıralara çıkmak

Bir çok webmaster sitesini yaptıktan sonra Google arama motorunda üst sıralara çıkmak için neler yapması gerektiğini bilmez. Google’da sitenizi üst sıralara çıkarmak için bu yazı eminim işinize yarayacak ama şunuda unutmayın Google sıralamalarını etkileyen sebepleri ve Google algoritmasını Google çalışanları dahil bir kaç kişi dışında bilen yok. Ben burada sizlere fikir oluşturması bakımından neler yapmanız gerektiği konusunda bilgilendirme yapacağım. Umarım işinize yarar..

Google kısa zaman önce değişti ve artık hıza önem verdiğini de zaten belirtmişti. Sanırım bunu hepiniz biliyorsunuzdur. Caffeine ile birlikte Google hıza önem veriyor. Sadece arama sonuçlarını sunmaktaki hıza değil, internet sitelerinin hızına da önem veriyor.

Reklamlar

Eğer hızlı çalışan bir internet siteniz varsa üst sıralara çıkmanız daha kolay. Hantal, yavaş çalışan bir site iseniz, Google sizi aşağılara itecek. Bundaki temel mantık son kullanıcının ve Google’ın işinin kolaylaşması. Ama şu ihtimal de var: Google arama motorunu kandırmak ve işe yaramaz siteleriyle üst sıralara çıkmak için çöplük kod dolduran sahtekarları piyasadan silmek! Google hızlı site, temiz kod istiyor ve bu herkesin yararına.

Markanın önemi çok büyük
Google’ın markaya verdiği önem de artıyor. Bir sitedeki sayfaların içerdiği bağlantılar ve içerik haricinde, ana alan adının gücü, güvenilirliği, istikrarı ve yaşı da daha önemli hale geliyor.

Bu sonradan site açanların işinin biraz daha zorlaşması demek oluyor. Ancak önceden de belirttiğimiz gibi Google için dürüstlük çok önemli, temiz, düzgün ve dürüst bir site ile üst sıralara çıkabilirsiniz.

Burada içeriğin önemi ön plana çıkıyor. Caffeine her ne kadar sosyal ağlara ve Twitter, Facebook, MySpace gibi sitelerde yer alan paylaşımlara baksa da, site içeriğine verilen önemi arttırmış durumda.

Neden dürüstlük diyoruz? Temiz kod diyoruz? Çünkü Caffeine kısa süreliğine haksız avantaj sağlamak için sahte içerik veya bağlantı dolduran siteleri yerin dibine sokmak için geliştirildi. Google hile yapanları geç keşfedebilir, ama bir kez keşfettiğinde kolay kolay affetmiyor. Kendi çıkarınız için Black SEO denilen, kolay yol vaat eden hizmetlerden uzak durun.

Alan adı ve anahtar sözcükler
Google’a gelen Caffeine güncellemesiyle birlikte alan adının içerik ile ilgili bağlantısı da önem kazandı.

Alan adınızı seçerken, kullanıcıların o konuda arama yaparken yazacağı terimleri düşünün ve buna göre seçim yapın. Eğer içeriğiniz de zenginse o konuda üst sıralarda siz çıkacaksınız.

Artan içerik ile birlikte arama terimi sayısı da arttı. Bu yüzden Google’ın endeksi eskisine göre büyük. Elbette popüler terimler, aranan konular ya popüler gündem oluyor, ya da klasik merak edilen konu başlıkları.

Sitenizde anahtar sözcük ve içerik tanımı kullanırken de abartıya kaçmayın, Google abartıyı ve yalanı cezalandırıyor. İçeriğinizde ne varsa onu yazın yoksa Google algoritmaları içerik ile anahtar kelimeleri kıyaslayıp uymadığını görecek ve bunun sonucunda aşağı sıralara gömüleceksiniz… Yapmayın.

HTML, CSS ve dahası…
Google Caffeine ile Google değişti, işte özellikler
Sitenizde daha fazla CSS yani Cascading Style Sheets kullanmak mantıklı ve avantajlı.

HTML miktarını azalttığınızda, Google aramalarında üste çıkacaksınız çünkü siteniz hafifleyecek ve hızlanacak.

Kullandığınız stilleri harici CSS dosyasına bağlamakta şu kodu kullanabilirsiniz:

link rel=”stylesheet” type=”text/css” href=”style. css”

JavaScript kodunuzu HTML gövdesi içine koymazsanız, indirme sürelerini hızlandırırsınız:

script type=”text/javascript” src=”functions.js”>

Sitenizin kodlarında gereksiz karakterleri ve boşlukları temizlerseniz daha hızlı hale gelirsiniz. Bu iş için iki kullanışlı araç ile tanışmadıysanız biran evvel tanışın: JSMin ve YUI Compressor.

Görseller, sıkıştırma ve sunucu mekanı
Sitenizde görseller düşük boyutlu thumbnaillar olarak görünür ve tıklanınca yükleyip açılırsa hızınız büyük miktarda artar. Keinlikle BMP türü şişkin formatlar kullanmayın, JPG, PNG ve GIF tercih edin.

İçeriğinizi Apache web server 1.3 üzerinde mod_gzip kullanarak, Apache 2.x sürümlerinde de mod_deflate kullanarak sıkıştırabilirsiniz. Sayfaların boyutu yüzde 70’e kadar küçültülebilir.

Elbette hızlı bir sunucuya ihtiyacınız var. Ama bunun ötesinde .tr alan adlı bir site işletiyorsanız ya da Türkiye’ye yönelik yayın yapıyorsanız sunucunuzun Türkiye’de yer alması da önemli. Yurtdışı çıkışı kötü ve yurtdışı sunucular inanımaz ucuz olsa da bu engel yüzünden her zaman beklenen performansı veremiyor.

Son olarak Google’ın Keyword aracından faydalanmayı ihmal etmeyin..

Sponsorlu Bağlantılar

Yorum yapın