internet dünyası sansürü hakediyor mu?

Bildiğiniz üzere dünya üzerinde çoğu internet sitesi bazı devletler tarafından sansür uygulanarak erişimi engellenmiştir.

Siyasi içerikli sitelere kısıtlama getiren ülkelerin başında Çin, Vietnam, İran, Küba ve Suudi Arabistan gibi ülkeler, karara uymayan internet kullanıcılarına da hapis cezası verebiliyor.

Reklamlar

ÇİN HALK CUMHURİYETİ’NİN UYGULADIĞI SANSÜRLER
Çin şimdiye kadar Tibet ve Taiwan’ın bağımsızlığı, polis şiddeti, 1989 Tiananmen Meydanı protestoları, ifade özgürlüğü, demokrasi, pornografi, BBC’nin bazı uluslararası yayınları, Falun Gong gibi dini hareketler, bloglar ve internet ansiklopedisi Wikipedia’yı sansürledi. Çin’de internet sansürünü ihlal ettiği için hapis cezasına çarptırılan 52’ye yakın kişi olduğu biliniyor.

İRAN İSLAM CUMHURİYETİ’NİN UYGULADIĞI SANSÜRLER
İran’da sansür uygulamaları devlete yönelik eleştiriler, gay ve lezbiyen siteleri, kadın hakları siteleri ve bloglar içeren servis sağlayıcılarına yönelik. Birçok İranlı bloglarının içerikleri yüzünden hapis cezasına çarptırıldı. İran son olarak YouTube’a girişi sınırladı.

KÜBA DEVLETİ’NİN UYGULADIĞI SANSÜRLER
Kişi başına düşen bilgisayar sayısının en düşük olduğu Latin Amerika ülkesi Küba’da, devlet internet sitelerini denetliyor. Kullanıcılar devlet tarafından kontrol edilen ‘giriş noktaları’nı kullanarak internete girebiliyor.

Devlet, IP numarasına göre kullanıcıların bağlantısını engelleyebilirken, arama motorlarına girilen sözcüklerden ‘zararlı içerik’ takibi yapabiliyor.

Küba yönetimi, internete girişin ABD ambargosu ve yüksek maliyetlerden ötürü düşük olduğunu söylese de, ülke otoriter bir yapıya sahip olduğu gerekçesiyle eleştiri oklarının hedefi oluyor.

VE TABİ EN SON OLARAK TÜRKİYE
Türkiye’de şu ana kadar bir çok site çeşitli gerekçeler ile kapatıldı. Bunlar en önemlisi Youtube video sitesidir. Bir çok kişinin kapatılmasına tepki gösterdiği Youtube sitesi acaba haklı gerekçe ilemi kapatıldı. O kadarını bilemiyorum ama böyle bir şey varsada bu yasağın kaldırılması için Google yetkilileri neden bir şey yapmıyorlar. Neden sansür sebebini ortadan kaldırmaya çalışmıyorlar.

Bizler internet sitelerinde sansüre karşıyız ama devletimizide seviyoruz. Her devletini seven vatandaş gibi ülkemizin verdiği kararlarada saygı göstermeye çalışıyoruz.

Youtube kapatılma gerekçesi üzerinde çeşitli yazılar okudum. Bunlardan birincisi Atatürk’e hakaret içeren videolar bir diğeride Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed(s.a.v)’e karşı saldırı ve hakaret içeren videolar. Dilerim Google yetkilileri bu durumu kısa zamanda çözerler ve Youtube’ye erişim sağlanır.

Rate this post
Sponsorlu Bağlantılar

Yorum yapın