Google Pagerank nedir?

Google Pagerank hakkında çoğu kişinin aslında farklı bilgileri vardır. Kimse pr değerinin nasıl azalıp çoğaldığını anlayamamış henüz. En azından sadece bağlantı alışverişi ile pagerank değerinin yükseldiği veya düştüğünü söyleyemeyiz.

Reklamlar

Google pagerank konusunda kendi sitesinde şöyle bir açıklama yapmaktadır:
Google pagerank Stanford Üniversitesinden Larry Page ve Sergey Brin tarafından tasarlanmıştır. Ve hergün düzinelerce mühendis Google’ı her yönden geliştirmeye çalışırken, PageRank bütün web arama araçlarımız için temel oluşturmaya devam eder.SayfaDeğeri(PageRank), sitenin doğal demokratik yapısına ve link içeriğine uygun olarak sitenin değerinin bir göstergesidir. Aslında Google, bir linki A sayfasında B sayfasına, B sayfası için A sayfasını kullanark bağlar. Fakat Google aynı zamanda sayfanın hakkının yenmemesi için bazı içerik analizleri de yaar. Kendisini “önemli” yapan oylar alan bir site önem sıralamasında diğer sitelerin üzerine çıkacaktır.

Önemli, yüksek kalitesi olan siteler, Google’ın her arama yapıldığında hatırladığı, daha yüksek PageRank’a (Sayfa Sıralaması) sahip olurlar. Tabiki, önemli sayfalar eğer aradığınız sorgu ile uyuşmuyorsa size birşey ifade etmezler. Bu sebeble, Google aramalarınızda hem önemli hemde konu ile ilgili sayfaları bulmak için PageRank’i karmaşık bir metin uyuşma tekniği ile birleştirir. Google aradığınız terim’in kaç defa sayfada görüntülendiğininde ilerisine gidip o sayfanın içeriğini tüm yönleri ile inceleyip (ve o sayfaya link veren sitelerin içeriğini) sizin sorgunuza iyi bir sonuçmu diye karar verir.

Birde bizim anlayabileceğimiz şekilde açıklama:
Pagerank bir google terimidir ve Google tarafından sitenize 10 üzerinden verilen değeri belirtir.

Pagerank, değer olarak sitenizin Google tarafından arama sonuçlarında sıralanmasını ve Google tarayıcısının sitenizi kontrol etme sıklığını etkiler.

Pagerank’ı yüksek olan siteler aynı anahtar kelimesinde yapılan aramalarda pagerank’ı düşük sitelerden daha şanslıdır ancak sıralamayı sitenizin sadece pagerank değeri belirlemez. Sitede yazılı anahtar kelimeleri ve bu anahtar kelimelerinin kullanıldığı sıklık ve bulundukları konumlar ve bir siteye verilen ilişimde kullanılan kelimeler de sıralamayı bir o kadar etkiler.Sitenizin Pagerank’ı sitenizin aldığı linkler sayesinde yükselir ancak her verilen linkin etkisi bir değildir. Pagerank’ı yüksek bir siteden link almanın etkisi pagerank’ı düşük bir siteden link almaktan daha iyidir. Eğer link veren sayfada az link varsa, sitenize verilen linkin etkisi aynı sayfada daha çok link olması durumunda olacak etkiden daha iyidir. Bu denklemlerin sebebi ise pagerank aktarımından kaynaklanır.

Sponsorlu Bağlantılar

Yorum yapın