Google adsense’den neden az kazanıyoruz

Google son zamanlarda belki küresel ekonomik kriz belkide kendi içindeki olan krizdenmidir nedir çok az kazandırıyoruz. Peki biz Google Adsenseden neden az kazanıyoruz. Bazı sitelerde dolaşırken radmin diye bir arkadaşın yazısı dikkatimi çekti ve sizinle paylaşmak istedim..Buyrun..
Adsense nedir?
Adsense programı temelde bir ürünü satmak yada tanıtımını yapmak için reklam veren şirket/kuruluş/organizasyon/firmaların reklamlarını sitelerde veya google arama sonuçlarında yayınlayarak reklam verene müşteri bulmaya yarayan şu an için internetteki en büyük reklam programının adıdır.

Reklamlar

Bu reklam programından güzel gelirler elde edebilmemiz için de, sitemizin reklam verene geri dönüşünün olması gerekmekte…
Nasıl ki, her bakkal dükkanı açan kişinin çok iyi para kazanamadığı gibi her web siteside adsense reklam programından güzel gelir elde edemez.

Reklam verene etkili geri dönüş nasıl olur peki?
Sitenizin içeriği ile sitenizin ziyaretçi profili aynı olmalıdır. Bu fikir zaten “adsense text” reklamlarının çıkış felsefesi.
Dogru içeriği, dogru kişiler ile buluşturmak üzerine kuruludur adsense text reklamlar…
Örnegin, Dış cephe izolasyonu, ses izolasyonu, betonarme teknikleri, statik hesaplar gibi mimari veya inşaat mühendisliği
içerikli sitenizin ziyaretçileride inşaat mühendisleri, mimarlar yada teknikerler ise, sitenizde çıkacak olan inşaat malzemeleri odaklı adsense reklamlarına tıklanma % si oldukça yüksek olmaktadır.
Resimdeki basit örnege göz atarak olayı anlaya bilirsiniz. (Resimdeki veriler, adwords reklam veren panelinden alınarak örneklendirilmiştir.)
inşaat ve yapı teknikleri üzerine açtığınız sitenizde izolasyon elemanlarının oldugu bölüme bir mühendisin yada teknikerin girdigini düşünün. Çıkacak konu ile alakalı reklamlara tıklamaması için bir neden yoktur ve genellikle tıklar.
peki tıklarsa siz site sahibi olarak ne kazanırsınız ;
adsense

1,98YTL nin yarısını size verse google amca bu da yaklaşık 1ytl para kazanmamız demektir, ( izolasyon kelimesi için reklam verenden google 1,98YTL ücret istiyor, adwords panelinden görebilirsiniz reklam veren olarak…)
Çoğu webmaster, insanlar çok arıyor diye sırf bölüm olsun diye yaptıgı “tc kimlik no” sayfasından ise 0,02YTL para kazanıyorsunuz. Ki günde ortalama 2 kişi tıklıyormuş, “Tc kimlik no” odaklı reklama.
izolasyon kelimesine günde ortalama 20 kişi tıklıyormuş.
adsense2

( Bu verileri adwords panelinde kendinizde görebilirsiniz)
Bu basit örnekte görüldügü gibi 1 siteden günde 20ytl kazanırken ( Ortalama 20 tık varmış),
Çok hitli bir siteden 0,5ytl bile kazanılmıyor.
Her site adsense reklam programından iyi para kazanamaz zaten kazanamamalıda…
10.000 hitli sitenizden günde 5$ bile kazanamazken,
300 hitli sitenizde günde 60$ çok rahat kazanabiliniyor.
Önünüzde iki seçeneginiz var.
A seçeneği: Çok hit ama az gelir.
B seçeneği: Az hit ama çok gelir.
Türk sitelerinin büyük çogunluğu A kategorisine girer.Türkçe içerikli siteleri büyütmek kolaydır. Yapmanız gereken bir kaç çöp konu:
cem yılmaz doritos reklam filmi,
dikkat şahan çıkabilir,
komik fıkralar,
flash oyunlar,
gamze özçelik
sibel kekilli ile chat,
liseli msn kız adresleri,
msn hack nasıl yapılır.
tc kimlik no
çiceklerin dili
vergi no ögrenme
ssk prim borcu sorgulama
chat sohbet odası
arkadaşlık siteleri yada bölümü (%99 u fake resim ile doludur abazaları çekmek için)
öss sonuçları vs vs…
bu liste uzayıp gider. Bu içerikli sitelerden adsense ile para kazanamazsınız.
Bu tarz sitelere “trash site” (çöp, çöplük siteler) diyor yabancılar. Aynen belediyenin şehir çöplüğü gibi ne ararsanız var. Çöplük siteler normal şekilde iyi para kazanamazlar…
Çünkü sihirli kelime olan “Reklam verene müşteri dönüşü olmaz” bu sitelerin ziyaretçi profili ile.
Bu sitelerin ziyaretçi profili ne aradığını bilmeyen, vakit öldürmek için internete giren kişi yada kişilerdir…
Adsense’e reklam veren hangi hosting firması yada inşaat firması örneğin “Dikkat şahan çıkabilir yada msn kız adresleri” kelimesi odaklı bir sitede “Domain satış yada hosting paketi” reklamının çıkmasını ister ki?
B kategorisindeki bir siteye örnek:
Bazılarının suiistimal etmesini engellemek için adresi vermeyeceğim.
Doğup büyüdüğü, yaşadığı turistik kenti anlatan sitesi olan bir abi var (ümit abi) Gelen kişiler sadece arama motorlarında gelen yabancı turistler.
O kenti merak eden yada tatil için gelecek kişiler yada o an kente olup, nereleri gezebilirim diye sitesini ziyaret eden yabancı turistler.
Sitenin dili İngilizce. Sitesinde hotel reklamları, pansiyon reklamları, restarurant reklamları, hediyelik eşya satan mağazaların reklamları çıkıyor. Günlük hiti 200 kişiyi geçmiyor bile.
Ama kazandıgı para günlük çok rahat 35-40$ ın üzerinde.
Sitesini adsense için açmadı.Hobi olarak açmıştı.
ek olarak kentteki esnaflardanda reklam geliri var.
Peki nasıl oluyor bu iş derseniz olayın mantığı basit:
Sitesine gelen ziyaretçi profili ile ile çıkan reklamlar %100 uyumlu. Uyumlu reklamlara tıklama her zaman yüksek oluyor.

Özetlersek:
– Google’un ziyaretçi davranışlarını analiz eden bir patenli teknolojisi var. Adsense reklamların konuldugu sayfanın içindeki mouse hareketlerinin bile verisi toplanmanıp analiz edilmekte… Eğer doğru ziyaretçi profiliniz yoksa, iyi paralar kazanamazsınız… Tüm bu analizlerin sonucu tıklama ücreti kazancınız 2 saatte bir güncellenerek kazanç hanenize yazılmakta.

– ***** sitenizden yada mp3 sitenizden ( Bunlar yüksek hitli sitelerdir diye yazdım), adsense reklamları hotel kelimesine çok para veriyor diye sağdan soldan çaldığınız yazılar ile açtığın hotel sitene pop up ile ziyaretçi yollarsanız yada iframe açınca Bir süre sonra banlayacaktır google hesabınızı. 1ocak2007 tarihinden itibaren iframe içinde reklam yayınlayan webmasterların hesapları bir bir kapatıldı.

– Adsense reklam programına reklam verenlerin tek gayesi vardır
“Daha çok para kazanmak” .
Yaptığın sitenin ziyaretçi profili, reklam verene müşteri olarak dönmüyorsa çok az para kazanırsın. Reklam verene müşteri olarak dönmesi içinde içerik ile ziyaretçi profilin aynı olmalı…

– Ayrıca her önüne gelen sırf adsense için siteler açtı. Adsense gelirleri sanki şehir efsanelesi haline geldi. Şöyle ki “millet 3000$-4000$ kazanıyormuş internetten hemen bizde web sitesi açıp kazanalım abi ” tarzında dedikodular kulaktan kulağa yayıldı…
Zaten Türkçe reklam veren sayısı az oldugundan reklamlar çok hızlı şekilde erimeye başladı. Herkezin kazancından genel bir düşüş yaşanıyor. Aynı tık ve aynı gösterim oranı ile 2005 yılında kazandığımız para daha çoktu.

– Adsense reklam programı hergün gelişen, internetin en büyük reklam networküdür. Binlerce mühendis geliştirmek için hergün çalışmaktadır. Her geçen gün sistem, daha mükemmele dogru yol alıyor. Bu demek oluyor ki, unique içerikli sağlam siteler ile çalıntı içerikli spam sırf adsense ile para kazanmak için yapılmış dandik siteleri sistem artık birbirinden ayırabiliyor.
Sistem bir çeşit yapay zekaya dogru yol alıyor. Google mühendisleri Pagerank ile Adsense arasında bir baglantı projesi üzerinde çalışıyor. Projenin detayları tam olarak belli degil ama olayın mantığı şu olacak: Pagerankı yüksek siteler, adsense kazanç pastasından daha çok dilim alacak.
Pagerank ile adsense arasında nasıl bir bag olabilir ki ?
“Eğer bir siteye herkes link veriyorsa bu site iyi bir site olmalı. Insanlarin link verdiği site kötü bir site olamaz. İnsanlar kötü siteye link vermez. Pagerankı yüksek site nispeteden diğerlerinden daja kaliteli site demektir.
Reklam verenler reklamlarının kaliteli sitelerde çıkmasını istiyor ki bu en dogal hakları.
Madem Google içinde kalite ölçüsü Pagerank. Bu durumda reklam veren firmaların kaliteli site isteklerine pagerankı yüksek siteler daha çok yanıt vermektedir.
Dolayısıyla reklam veren firmaların aradığı kaliteli siteler demek oluyor ki pagerankı yüksek siteler…
Reklam verenler, 2 gün önce açılmış autohit programı ile ziyaretçi çeken sitelerin reklamlarını eritip parasının boşa gitmesini istemiyor.
Benim reklamlarımı pagerankı 0 sitelerde gösterme google diyor.

– Sitesinde adsense kullanan her webmasterın hayatında 1 kezde olsa adwords ile reklam vermesi gerek google ‘ a. Olayın mantığını bilmeden, “Saldım çayıra, Mevlam kayıra” mantığı ile para kazanılamayacağını kendinin yaşayarak görmesi gerek.

– Son günlerde kazançların dibe vurmasındaki en büyük etkende biride , sahte yada çalıntı kredi kartları ile alınmış adwords
reklam kuponları. 100$lık kuponlar, 10$’a piyasaya düşerse kazançların dibe vurması çok normal diye düşünmek gerek…

Son olarak şunuda unutmamak gerek:
Adsense sabit tık ücreti veren reklam programı değildir. Hergün aynı parayı kazanacaksınız demez bize google. Biz adsense sözleşmesinde bunu bilerek kayıt olduk zaten.
Reklam fiyatlarını, reklam verenler belirler. Günlük olarak kazançların dalgalanması çok normaldir.

Örnegin ben bir gezi firması sahibiyim.Adwords ile reklam veriyorum. Firma olarak hafta sonları şehirden uzaklaşmak isteyen insanlar için gezi yada turlar düzenliyoruz.
Hafta sonu yaklaştıkça yani benim potansiyel müşteri bulma ihtimalim arttığından dolayı, reklamlarımın daha üste çıkması için tık ücretini arttırırmam gerekiyor.
Haftanın ilk günü pazartesi geldiginde ise daha hafta sonuna kadar çok var diyorum ve reklam fiyatlarımı taban fiyata (en az tık için ayarlıyorum 0,01$) çekiyorum yada bir kaç gün reklamlarımın yayınını durduruyorum.
Siz nasıl panelinize girip anlık kazancınızı görebiliyorsanız, reklam verende cebinden ne kadar para çıkmış anında görebiliyor ve müdahale edip reklamını sonlandırabiliyor yada en az ücrete göre ayarlaya biliyor reklam veren panelinden.

Benim reklamlarımı yayınlayan Turizm içerikli senin siten ise Cuma günü çok kazanırken, Pazartesi çok çok az kazanç elde ediyorsun…

Yada reklam veren Gezi firması senin sitende reklamlarının çıkmasını istemeyebilir. Siteni kara listesine alabilir. Benim reklamlarım şu dandik sitede çıkmasın diyebilir panelinden.

Eger turizm siten çok iyi olursa, reklam veren firmalar ise reklamlarının senin sitende çıkması için yarış içine girebilir. Bu yarışta galip gelen en çok tık ücreti ödeyen olur.
İyi ve özgün içerikli sitesi olanlarda daha pahalı reklamlar çıkar daha çok kazanır.
Konu yine dönüp dolaşıp iyi ve özgün içerikli sitesi olan mevzusuna kadar geliyor hep.

Sponsorlu Bağlantılar

Yorum yapın